Amasya: Yukarı (Şirvanlı İsmail) Türbe

Yukarı (Şirvanlı İsmail) Türbe; Amasya’nın Merkez İlçesi, Şamlar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Şirvanlızade Mehmet Rüştü Paşa’nın 1870 yılında babası İsmail Siraceddin için yaptırdığı türbedir. Türbede Rüştü Paşa’nın kardeşi İstanbul Kadısı Seyyid Ahmet Hulusi Siraceddin’in de mezarı bulunur. Tuğla ve taş malzemeden inşa edilmiş türbe, üzerleri kubbelerle örtülmüş iki kare mekandan oluşur.

Batıda kalan bölüm diğerinden daha büyüktür. Köşelerinde kesme taşın kullanıldığı türbenin sekizgen kubbe kasnağında kuşevleri görülür. Duvarlarda moloz taş ve tuğla birlikte kullanılmıştır. İç mekan, yuvarlak taş kemerli pencerelerle aydınlanır. Eğimli arazide, sağlam duvarlarla çevrili geniş bir teras üzerinde bulunan türbenin etrafı bahçeyle çevrilidir.

Bahçenin doğu duvarı üzerine son zamanlarda yapılmış, birkaç basamakla çıkılan ahşap seyir sofalarından şehir, günün her saatinde ayrı bir güzel görünür. Türbenin hemen kuzeyindeki iki katlı konak ile konağa bitişik sekizgen ahşap yapı bugün Kur’an
Kursu olarak kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir