Alveolar Ekinokokkoz Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Echinococcosis, Echinococcus cinsi tenyaların neden olduğu potansiyel olarak ölümcül zoonotik bir hastalığı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Hastalık durumları ayrıca , enfeksiyona neden olan organizmaya bağlı olarak kistik ekinokokkoz ( Echinococcus granulosus’un neden olduğu ) veya alveolar eknikokok ( Echinococcus multilocularis’in neden olduğu) olarak alt sınıflara ayrılabilir.

Haber Merkezi / Echinococcus multilocularis, dünya çapında kuzey yarımkürenin birçok arktik ve ılıman bölgesinde bulunur. Bu parazitin yaşam döngüsü esas olarak silvatiktir ve kurt, tilki ve çakal gibi etçil türlere bağlıdır. Küçük memeliler ve kemirgenler, bu parazit türü için ara konak görevi görür.

İnsan enfeksiyonları, yukarıda belirtilen kesin hayvan konakçılarının dışkısıyla atılan enfektif yumurtaların kazara yutulmasının sonucudur; bu nedenle insanlar da ara veya tesadüfi konaklar olarak kabul edilir. Yaşam döngüsü, hem nihai hem de ara konak olarak vahşi hayvanları içerdiğinden, bu hastalığın yeterli düzeyde önlenmesi ve kontrolü oldukça karmaşıktır.

Alveolar ekinokokkoz nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen, sunumu çok ciddi olabilir ve semptomatik vakalarda %50 veya daha fazla vaka ölüm oranına yol açar. Ek olarak, Echinococcus multilocularis ile birçok enfeksiyon geç teşhis edilir ve bu da ciddi veya ölümcül sonuç riskini artırır.

Bu tip ekinokokkoz genellikle on beş yıla kadar sürebilen asemptomatik bir kuluçka dönemi ile başlar ve bu süre zarfında karaciğerde yavaş yavaş tümör benzeri bir lezyon gelişir. Potansiyel klinik belirtiler karın ağrısı, karaciğer büyümesi, genel halsizlik hissi, kilo kaybı, sarılık ve karaciğer yetmezliğini içerir.

Bazen parazit, kan ve lenfatik sistem yoluyla diğer uzak yerlere (en önemlisi akciğerlere veya beyne) yayılabilir. Tersine, birincil kist gelişiminin erken döneminde ölebilir ve bu nedenle hastalık tamamen asemptomatik kalabilir.

Tanısal bulgular

Alveolar ekinokokkozis genellikle ileri yaşlarda hepatik malignite veya sirozu taklit ettiğinde semptomatik hale gelir. Düz radyografi, karaciğerin genişlemesini ve 2 ila 4 mm çapında kalsifik halkalarla çevrelenen dağınık radyolüsensi bölgelerini gösterebilir.

Alveolar ekinokokkozda karakteristik tomografik bulgular, çevre dokudan kötü sınırlı, düzensiz ve değişken kalınlık gösteren, kısmen kalsifiye duvarlı multiloküler veya tek kistik lezyonlardır. Periferik kalsifikasyon ve perilezyonel ödem de tipik olarak gözlenir.

Alveolar ekinokokkozlu çoğu bireyde, tanı anında tüm izotiplere ait parazite özgü immünoglobulinler ölçülebilir ve hiperglobulinemi ile bir ilişki de bildirilmiştir. Echinococcus türleri ayrıca polimeraz zincir reaksiyonu ve ardından dizileme veya kısıtlama fragman uzunluğu polimorfizm analizi ile ayırt edilebilir.

Tedavi ve önleme

Enfeksiyonun dağınık ve karmaşık multiloküler doğası, semptomlar ortaya çıktığında tedaviyi oldukça zorlaştırır. Şu anda herhangi bir parazit öldürücü mevcut değildir, bu nedenle albendazol veya mebendazol ile uzun süreli tedavi larvaların büyümesini engelleyebilir ve metastazları azaltabilse de, yalnızca karaciğer lezyonunun radikal cerrahisi (mümkün olduğunda) kesin bir tedavi sunar.

Karaciğer nakli, aksi takdirde terminal vakalarda da başarılı bir yaklaşım olabilir. Yabani hayvanlardan gelen Echinococcus multilocularis yumurtalarına maruziyeti tamamen önlemek oldukça zordur ; yine de, yeterli hijyenle birlikte gıda güvenliği önlemleri yardımcı olabilir.

Tüm meyve ve sebzeler (özellikle vahşi doğada toplananlar) yumurtaları çıkarmak için iyice yıkanmalıdır. Ayrıca, yabani hayvanları uzak tutmak için sebze bahçelerinin etrafına çitler yerleştirilebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir