Alper Çeker kimdir?

13 Mart 1972 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Alper Çeker; şair ve yazar olup aynı zamanda dünya edebiyatından çeviriler yapmaktadır. Çeker, 1991 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinden, 1998 yılında ise İstanbul Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.

Haber Merkezi / Altıkırkbeş Yayınlarında editörlük ve çevirmenlik yapan Alper Çeker, İzdiham dergisinde de yazılar yazmaktadır. İlk şiiri 1991’de Düşler dergisinde çıktı. Şiir, yazı ve çevirileri; Düşler, Sonbahar, Varlık, Göçebe, Kaşgar, E dergileri ile Yenişafak gazetesinde yayımladı. Şiirlerinin yanısıra göstergebilim ve dil bilim alanındaki yazıları, müzik ve sinema alanındaki çevirileri ile de dikkat çekti.

Kaşgar dergisinin ilk altı sayısının ve E dergisinin yönetiminde yer aldı. İstanbul Belediyesi Kültür İşleri Dairesinde çalışmaktadır (Yalçın, 2010). İlk şiirlerini 1990’lı yıllarda yayımlamaya başlayan Çeker’in Gece Şehre Dedi Ki adlı şiir kitabının ilk baskısı 1995 yılında yapıldı. Alper Çeker, çeşitli dallarda verdiği eserler ile yazı hayatını devam ettirmektedir.

Alper Çeker’in eserlerini şiir, derleme, deneme-araştırma-inceleme ve çeviriler olmak üzere farklı dallarda sınıflandırmak mümkündür. William Gibson, Vladimir Mayakovski gibi isimlerden çeviriler yapan Çeker, Amerikan ve Rus edebiyatının önemli eserlerini Türk edebiyatına kazandırmıştır. Dil/Aramızdaki Muhbir (2002), Türk Kitap Medeniyeti (2009), Reziller (2012), Dış Politika Yazıları (2017), yazarın araştırma-inceleme-deneme tarzında yazdığı eserleridir.

Alper Çeker’in Dil/Aramızdaki Muhbir (2002) adlı eseri yazarın dilbilimi ve modern şiir üzerine deneme tarzında kaleme aldığı eseridir. Eserde genel olarak “Rus Biçimciliği, Serbest Nazım, Modern Türk Şiirinin Başlangıcı” gibi konular ele alınmaktadır. Yazar, Edebî Teknikler ve 72 Yaratıcı Yazarlık Deneyi adlı eserde ise edebî teknikleri Türk ve Dünya edebiyatından örneklerle anlatmakta ve 72 adet yaratıcı yazarlık deneyi ve kalem alıştırması önerisiyle eseri okuyuculara sunmaktadır. Alper Çeker’in birbirinden farklı konulara değindiği görülür.

Rus dış politikasını merkeze alan Dış Politika Yazıları ile kedi sevgisini edebiyat keyfiyle sunmak için Çağdaş Türk edebiyatından seçilmiş 25 hikâyeden oluşan Kedi Hikayeleri, yazarın diğer önemli çalışmalarıdır. Cumhuriyet Dönemi Muhalif Türk Romanı Balonun Davetsiz Konukları adlı çalışma ise Türkiye’de kamu kurumlarının yönetimini elinde tutan zümrenin uygulamalarına getirdiği eleştiriyi ve romancının bu zümre ile bir bakıma hesaplaşmasını konu edinmektedir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir