Alkollü İçeceklerin Vücuda Yaptığını Bilmediğiniz 10 Garip Şey

Herkes aşırı alkol almanın sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olmadığını bilir. Önerilen alkol miktarı alımından daha fazlasının içilmesi, kişiyi ciddi hastalıklara yakalanma riskine açık hale getirir ve beyin sağlığını etkiler, hata alkolle ilgili kazalara yatkın hale getirebilir.

Haber Merkezi / Alkollü içeceklerin vücudu olumsuz etkileyebileceği diğer nedenler:

1. Akşamdan kalmayı daha da kötüleştirebilir

Akşamdan kalmalarla ilgili bilimsel araştırmalar hala devam ediyor, ancak bildiğimiz bir şey, alkoldeki ‘konjenerlerin’ akşamdan kalmalıyı daha da kötüleştirmeye katkıda bulunabileceğidir.

Konjenerler, alkol üretiminin damıtılması ve fermantasyon süreçleri sırasında doğal olarak oluşan ve kırmızı şarap, burbon ve brendi gibi daha koyu renkli içeceklerde daha fazla miktarda bulunan kimyasallardır. Konjenerler, beynideki kan damarlarını ve dokuları tahriş eder ve bu da akşamdan kalma durumunu daha da kötüleştirebilir.

2. Sülfitler, alerjileri ve astımı tetikler

Sülfitler, birçok yiyecek ve içecekte doğal olarak bulunan bir mineraldir, bozulmayı durdurmak ve rengi korumak için koruyucu olarak ayrıca eklenebilir. Alerjisi ve astımı olan kişiler, sülfitlere karşı hassastır ve sülfitleri yediklerinde veya içtiklerinde hafif saman nezlesi benzeri semptomlardan ciddi anafilaktik reaksiyonlara kadar değişen alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Astımlı kişiler ayrıca yüksek sülfit düzeyine sahip yiyecek ve içecek tüketiğinde durumları ciddileşebilir.

3. Alkol uyku kalitesini düşürür

Alkolün uykuyu getirdiği ve daha iyi uyumay sağladığı düşünülebilir, ancak alkolün aslında uyku kalitensini düşürdüğü bir çok araştırma ile ortaya çıkmıştır. Alkol uyku döngüsünü bozar ve REM uykusunu etkileyebilir.

4. Endişeyi tetikleyebilir

Vücut alkolü sistemden atarken, kan şekeri seviyesi düşer ve bu da beyni strese sokar. Bu, endişeye yol açabilir, özellikle anksiyete bozukluğu varsa tetikleyici olabilir .

5. Alkol ağız, boğaz, gırtlak ve yemek borusu kanseri riskinizi artırır

Birçok kişi alkol almanın karaciğer, meme ve bağırsak kanseri gibi kanser riskinizi artırabileceğini bilmektedir. Ancak ağız, boğaz, gırtlak veya yemek borusu kanseri riskini de artırabileceği ileri sürülmektedir.

6. Doğrudan kan dolaşımına emilir

Alkolün aslında sindirmediğini biliyor muydunuz? Bunun yerine, mideye bir kez çarptığında, doğrudan kan dolaşımına emilir.

7. Alkol hafızayı etkiler

Alkol, beynin anıları unutmasını sağlamaz; sarhoşken yeni anılar oluşturmasını engeller.

8. Alkol mide astarının iltihaplanmasına neden olabilir

Alkol midenin daha fazla asit üretmesine, bu da gastrit adı verilen bir durum olan mide astarının iltihaplanmasına neden olur.

9. Alkol aslında ısıtmaz daha da üşütür

Alkol bir ‘vazodilatör’dür, yani cildin altındaki küçük kılcal damarlar da dahil olmak üzere kan damarların açar. Bu nedenle, alkol alındığında sıcak hissi oluşabilir, bunun nedeni sıcak kanın vücudun yüzeyinde birikmesidir. Bu aynı zamanda, sıcak kanın vücudun merkezinden uzaklaştığı anlamına gelir; vucut ısınıyor gözükse bile, aslında soğuyor.

10. Abur cubur yeme isteği uyandırır

Alkol normalde tok olunsa bile, aç olduğunu söyleyen beyin hücrelerini harekete geçirerek, ihtiyaç olsun ya da olmasın, yeme isteğini artırır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir