Ali Rıza Ertan kimdir?

1944 yılında Aydın’da dünyaya gelen Ali Rıza Ertan, 12 Şubat 1979 yılında gıda zehirlenmesi sonucu İzmir’de vefat etti. Şairin adını yaşatmak adına Buca Belediyesi tarafından “Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü” düzenlenmektedir.

Haber Merkezi / 7 Eylül İlkokulu’nu, Aydın Ortaokulu’nu ve Aydın Lisesi’ni bitirdi. Rahatsızlığı nedeniyle bir buçuk yıl kadar öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Çine Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. Sonraki yıllarda İzmir Buca Lisesi’nde edebiyat öğretmeni ve Buca Eğitim Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Öğrencilik yıllarında ünlü Yön Bildirisi’ni imzalayan Ertan TÖS’de yöneticilik görevlerinde bulundu.

Zaman zaman Osman Utku takma adını da kullanan Ertan yazmaya Soyut dergisindeki eleştirileriyle başladı. Şiir, eleştiri ve değinileri Demokrat izmir, Güney, Özün, Uyanış, Yeditepe, Yansıma, Yeni Dergi, ÇıkıŞ, Dönemeç gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Hüseyin Yurttaş, Ahmet Günbaş, M. Kadri Sümer’le birlikte ‘Dönemeç’ dergisini kurdu. Iki yıl süresince kaleme aldığı çeşitli ürünleriyle dergiye güç kattı. Şiirlerinde söze dayalı, ama toplumcu özden kopmayan ironik bir yapı geliştirdi. 1970’li yıllarda pek tartışılmayan ‘imgeci-Toplumcu Şiir’ tezini ortaya attı. Ölümünden sonra bütün şiirleri Sedat Şanver tarafından “Düşkırımı” adlıyla, mektupları ise Ahmet Günbaş tarafından Sevgi Notları adıyla kitaplaştırıldı.

Yapıtları; Tadı, Eski-Yeni, Gülle Büyüyecek Adı, Kuşku Girdi Araya, Düşkırımı, Sevgi Notları

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir