Ali Ekber Ataş kimdir?

Ali Ekber Ataş 11 Kasım 1961 yılında Erzincan’da dünyaya geldi. Sözünü yalın bir gerçeklik ile değil, imgesel bir duyarlılık ile anlatan Ataş’ın şiirinin içeriğini oluşturan toplumsal ögeler diğerlerinden sıyrılarak onu kendisi yapar.

Haber Merkezi / İlk öğrenimini Erzincan’da, orta ve lise öğrenimini Yatağan Lisesinde tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Sanat Dalından mezun oldu. 1983 yılında İstanbul’a yerleşti. Ressam Mehmet Güleryüz’ün resim kurslarına katıldı. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın vitray atölyesinde, Sait Halim Paşa Yalı’sının restorasyon çalışmalarında bulundu. Doç. Ersun Özken’in seramik atölyesinde çalıştı. Daha sonra, 1985-1994 yılları arasında Bostancı’da kendi vitray, ayna ve resim atölyesinde sanatsal çalışmalarını sürdürdü. İstanbul’un değişik iş merkezlerine, turistik lokantalarına, otellere vitraylar çalıştı.

Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü, Vitray yenilemeleri çalışmalarını, ağabeyiyle birlikte yürüttü. Özel ve Kamu kuruluşlarının vitray çalışmalarını yaptı. Üniversite yıllarında YAZ-IN adlı kültür, sanat ve edebiyat dergisini, aynı bölümden bir arkadaşıyla çıkardı. 1994 Yılında Malatya Radyo Fon’da, 1999 yılında Radyo Cumhuriyet’te ve 2002 yılında da Yön FM’de, sanat, edebiyat ve eğitim üzerine programlar yaptı. İnönü Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim Bölümünde Temel Plastik Sanatlar dersini okuttu. İstanbul’da yaşamakta ve çalışmalarını burada sürdürmektedir. Şairler de Yanar adlı kitabıyla İsmet Kemal Karadayı Birincilik Ödülünü kazandı.

Edebiyatla lise yıllarında tanışan Ali Ekber Ataş’ın şiir, inceleme ve denemeleri Afrodisyas Sanat, Ardıçkuşu, Berfin Bahar, Cumhuriyet Kitap, Edebiyat ve Eleştiri, Edebiyat Gündemi, Edebiyatta Üç Nokta, Evrensel Kültür, Felsefe Yazın, Her Şeye Karşın, Kar, Kıyı, Özne, Patika, Sincan İstasyonu, Siyah Beyaz, Türk Dili Dergisi, Ünlem ve Üvercinka gibi süreli yayınlarda yer almıştır. Düşler Yanarken (2011), Nil Geçer Gözlerinden (2017) ve Şairler De Yanar (2018) adlı üç şiir kitabı yayımlamıştır. Sözünü yalın bir geçekli ile değil, imgesel bir duyarlılık ile anlatır. Şiirinin içeriğini oluşturan toplumsal ögeler diğerlerinden sıyrılarak onu kendisi yapar.

Ataş’ın yaşadığı coğrafyanın kendi üzerinde etkisinin olduğuna ve şiirinin tarihsel yönüne dikkat çeken Berk onun şiiri için “Ataş’ta tarih anlayışı yaşadığı zamanlara teğet geçerek mitolojiye uzanmaktadır. Mitolojik öyküleri ve kahramanları kullanmaktan çekinmez. Bu topraklardan seçer kahramanlarını. İronik bie anlatımla yaşadığı çağa monte eder, bin yıllık öyküleri.” değerlendirmesini yapmıştır. Ataş’ın, Tebeşir Kokulu Sözler (2014) adlı kitabındaki denemeler tarihin, felsefenin, sanatın sonsuzluğunda, kendince, tebeşir kokulu sınıflarından hayata akan sözlerdir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir