Aksaray: Sofular Eski Camii

Sofular Eski Camii; Aksaray’ın Gülağaç İlçesi, Sofular Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kitabeler yer almaktadır. İnşaa tarihi silinmiştir. Köylülerden alınan bilgiye göre eski cami olan kaya oyma mekan, 1954 yılında Demircili ustalar tarafından genişletilerek günümüzdeki yapı ortaya çıkmıştır. Cami sağlam olup ibadete kapalıdır. Doğu ve kuzeydoğudan ana kayaya bitişik haldedir. Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olup 17.65 X 14.65 m. ölçülerindedir.

Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Caminin cepheleri genelde sade olup pencere düzenlemesi iki katlıdır. Güney cephede doğudaki tek kat ve üst seviyede olmak üzere üç adet, batı cephede üçerden altı adet, kuzey cephede ise bir tanesi üstte ve giriş kapısının üstünde olmak üzere üç tane düz lentolu pencere iç mekanı aydınlatmaktadır.

İç mekan, iki sıra halindeki payeye oturan kemerlerin taşıdığı ve kuzey-güney yönünde uzanan üç adet beşik tonoz ile örtülüdür. Tonozlar içten dörder adet atkı kemeri ile desteklenmiştir. Dıştan düz dam örtüye sahiptir. Caminin minaresi bulunmamaktadır. Ancak, caminin güneybatısında ve yerde tespit edilen çokgen sütun parçalarından yapının bir zamanlar köşk minareye sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Harime giriş kuzey cephedeki düz lentolu kapı ile sağlanmaktadır. Harim bir tanesi eski cami olmak üzere iki mekandan oluşmaktadır. mevcut iç mekan 20.60 X 12.60 m. ölçülerindedir. Eski mekan harimin kuzeydoğusunda olup tamamen kaya oyma tarzında olup kuzey-güney yönünde uzanan düzgün olmayan dörtgen bir forma sahiptir. 8.65 X 3.95 m. ölçülerindedir.

Kıble duvarının ortasındaki mihrap yarım daire formundan bir nişe sahiptir. Kavsarası yatay oluk silme şeklinde olup beş sıra halinde düzenlenmiştir. Niş dıştan yuvarlak kemer formunda kaval ve oluk silmelerle sınırlandırılmıştır. Yuvarlak kemer dıştan dörtgen bir silme ile dikdörtgen bir görünüme dönüştürülmüştür. Orijinal minberi bulunmamaktadır

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir