Aksaray: Koca Köprü

Koca Köprü; Aksaray’ın Gülağaç İlçesi, Demirci Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Demirci-Gülağaç arasında, Karasu Deresi üzerinde inşaa edilmiştir.

Köprü üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Ancak 1041 / 1631 tarihli bir arsa satış kaydında, arsanın sınırları zikredilirken, köprü de zikredilmektedir.

Sağlam olan köprü hemen yanında yer alan modern köprü nedeni ile aktif olarak kullanılmamaktadır. Yolunun uzunluğu 21.50 m., genişliği de 3.40 m.’dir. Kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan yolu iki yöne eğimli köprüler grubundandır.

Köprünün yolu sonradan düzleştirilmiştir. Yapı yuvarlak kemerli beş göze sahiptir. Köprünün orta gözü büyük olup 3.80 m. genişliğindedir. Menba yönünde gözler arasına denk gelen yerlerde üçgen formunda üç tanesi sağlam bir tanesi oldukça harap olmuş dört adet sel yaran bulunmaktadır.

Gözlerden kenarlarda olanları yarı yerine kadar toprakla dolmuştur. Büyük gözün kuzeydoğusundaki gözü 2.95 m., güneybatısındaki gözü ise 3.20 m., diğer iki göz de 2.00 m. genişliğindedir. Düzgün kesme ve kaba yonu taş malzemeden inşa edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir