Aksaray: Kirazlı Çeşmesi

Kirazlı Çeşmesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Helvadere Kasabası, Kirazlı Mahallesi’nde yol kenarında yer almaktadır. Üzerindeki kitabeye göre 1932 yılında yaptırılmıştır.

Çeşme, yol kenarındaki ihata duvarının bir parçası şeklindedir. Bağımlı çeşmeler grubundandır. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir kütle halindedir. Eserin dıştan yüksekliği 2.09 m., derinliği 0.65 m. dir. Çeşme nişi 2.27 X 0.65 m. ölçülerinde olup doğu-batı doğrultusundaki bir sivri kemerle örtülüdür.

Sivri kemer iki yandan yığma ayaklara oturmaktadır. Niş, kemer ve ayaklar birbirinden profilli bir silme ile ayrılmıştır. Nişin doğu duvarında yerden 0.17 m. yükseklikte ve birbirinden 1.02 m. mesafede iki lülesi vardır. Çeşme nişinin doğu duvarında dikdörtgen bir niş görülmektedir. Bu nişin hemen üstünde de kitabe yer almaktadır.

Kitabenin üst köşelerinde birbirine bakar tarzda bir hilal ve yıldız motifi vardır. Nişin içinde kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen formlu bir yalak yerleştirilmiştir. Çeşmenin üst kısmı düzgün kesme taştan eğimli bir çatı şeklinde düzenlenmiş olup cephesinde dışa taşıntılı ve profilli silme şeklinde bir saçak görülmektedir. Yapının duvarlarında ve kemerinde düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir