Aksaray: Aşağı Dikmen Çeşmesi

Aşağı Dikmen Çeşmesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Aşağı Dikmen Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Aksaray-Niğde karayolunun 2.2 km. doğusundadır.

Üzerindeki kitabeye göre 1340 / 1922 yılında yaptırılmıştır. Sağlam olan çeşmenin suyu akmaktadır. Çeşme, bağımsız meydan çeşmeleri grubundandır. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir kütle halindedir. Eserin dıştan yüksekliği 2.38 m., derinliği 0.35 m. dir. Çeşme nişi 1.61 X 0.35 m. ölçülerinde olup doğu-batı doğrultusundaki bir yuvarlak kemerle örtülüdür.

Yuvarlak kemer Rustik tarzda düzenlenmiş kesme taşlardan meydana getirilmiş olup iki yandan yığma ayaklara oturmaktadır. Kemerin kilit taşının yüzeyinde kabartma tekniğinde iki rozet görülmektedir. Niş, kemer ve ayaklar birbirinden profilli bir silme ile ayrılmıştır. Nişin doğu duvarında yerden 0.35 m. yükseklikte ve 0.17 m. uzunluğunda bir lülesi vardır.

Çeşme nişinin doğu duvarında kaş kemerli bir niş görülmektedir. Bu nişin hemen üstünde de 0.27 X 0.25 m. ölçülerinde kitabe yer almaktadır (Çizim: 233). Çeşmenin üst kısmı düzgün kesme taştan eğimli bir çatı şeklinde düzenlenmiştir. Yapının duvarlarında ve kemerinde düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. Çeşmenin önünde hayvanların su içmesi için yapılmış üçlü su oluğu vardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir