Akne Türleri Nelerdir? Tedavisi

En sık görülen deri hastalıklarından akneler, çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs ve omuzlarda ortaya çıkar. Akneler, ciddi bir sağlık tehdidi olmasa da şekil bozukluklarına ve kalıcı yara izlerine neden olabilir.

Haber Merkezi / Kadınlar ve erkekler, yaşamları boyunca en az birkaç kez akne sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak bu sorun, bedensel yapısal farklılıklardan kaynaklı erkekleri ve kadınları daha farklı şekillerde etkiliyor gibi görünüyor.

Akne türleri

  • Komedo (beyaz nokta veya siyah nokta) veya papüller: Komedo, tıkanmış bir gözenek olan temel akne lezyonudur. Tıkalı gözenek derinin altında kalırsa buna kapalı komedo denir ve beyaz bir yumru veya beyaz nokta oluşturur. Siyah noktalar, cilt yüzeyinde açılan ve siyahımsı görünen komedonlardır. Bu siyah renk kirden değil, havanın fazla yağ ile reaksiyona girmesinden kaynaklanmaktadır.
  • Püstüller veya sivilceler: Püstüller veya sivilceler, irin içeren ve tabanda kırmızı olan akne lezyonlarıdır.
  • Nodüller: Bunlar daha ciddi akne lezyonlarıdır. Deride daha derine yerleşirler, ağrılıdırlar ve yara izine neden olabilirler.
  • Kistler: Nodüller gibi, bu lezyonlar derinin derinliklerindedir, ağrılıdır ve irinle doludur ve yara izine neden olabilir.

Tedavisi

Hafif akne rahatsızlığı için birçok tedavi bulunmaktadır. Hafif akne beyaz nokta, siyah nokta ve küçük püstüllerden oluşabilir. Evde günde iki kez ılık su ve yumuşak bir temizleyici veya sabunla yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 

Doktorunuz ayrıca reçetesiz satılan bir losyon veya krem ​​denemenizi önerebilir. Bu ilaçları çok fazla kullanırsanız cildinizi kurutabilir. 

Bu ilaçlar işe yaramazsa, doktorunuz benzoil peroksit, resorsinol, salisilik asit veya kükürt içeren bir krem ​​veya losyon önerebilir.

  • Benzoil peroksit: Bezlerin ürettiği yağı azaltmak için önerilir.
  • Resorsinol: Salisilik asit ve kükürt, beyaz noktaların ve siyah noktaların parçalanmasına yardımcı olur.

Sorununuz altı ila sekiz hafta sonra düzelmezse, tedavinizi değiştirme konusunda doktorunuzla konuşun.

Gül hastalığı, akne ile aynı şey midir?

Gül hastalığı genellikle “yetişkin aknesi” olarak adlandırılan yaygın bir cilt sorunudur. Açık tenli ve menopozal kadınlarda gül hastalığı olma olasılığı daha yüksektir.

Akne izleri için ameliyat ne zaman yapılmalı?

Akne izleriniz varsa, dermatoloğunuz ameliyat önerebilir. Lazer tedavisi, akne izlerini azaltabilir. Dermabrazyon, yüzeysel izleri giderebilen ve derin izlerin derinliğini azaltabilen bir ameliyat türüdür.

Diğer bir seçenek ise vücudun bir bölgesinden yüze yağ transferi yapmaktır. Bazı durumlarda, tek bir tedavi akne izine yardımcı olabilir. Ancak kalıcı sonuçlar için genellikle birkaç seansa ihtiyaç vardır. Akne izleri için topikal tedaviler de vardır.

Fotodinamik terapi yeni bir akne tedavisidir. Bu tedavi hafif mikrodermabrazyon ile başlar, yüzün yüzeyindeki ölü deri hücrelerini çıkarmak için kullanılır. Daha sonra cilde 30 ila 60 dakika arasında bir asit sürülür. Son olarak cilt lazerle tedavi edilir. Bu tedavi yöntemi hala araştırılmaktadır, ancak uzun vadede olumlu sonuçlar verdiği görülmektedir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir