Akciğer Zarı İltihaplanmaları Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem), her iki plevra yaprağı arasında, başka bir deyişle akciğer ve göğüs duvarı arasında görülen iltihaplı sıvı birikimidir.

Haber Merkezi / Zamanında tedavi edilirse çabuk iyileşen ve vücutta iz bırakmayan bir hastalıktır.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) belirtileri nedir?

Akciğer zarı iltihaplanmasıyla birlikte hasta nefes alıp verirken güçlük çeker ve göğsünde ağrılar hissetmeye başlar. Rahat bir şekilde nefes alıp veremediği için kendini yorgun ve halsiz hisseder. İltihaba bağlı olarak hastada öksürük ve yüksek ateşte görülebilir. Hasta yüksek bir efor sarf etmemiş olsa bile soluk almakta güçlük çekebilir.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) nedenleri nedir?

Akciğer zarı iltihabı genellikle akciğer hastalıklarıyla birlikte ya da akciğer hastalıklarından sonra oluşabilir. Pnömoni ve tüberküloz gibi rahatsızlıklar geçirmiş kişilerde görülmesi yüksek bir ihtimaldir. Bu hastalığın çocuklarda görülmesinin nedeni genellikle zatürre hastalığıdır.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) risk faktörleri nedir?

Akciğer zarı iltihaplanmaları akciğer tümörüne bağlı olabilir. Akciğerlerle ilgili olan hastalıklar iltihap riskini arttırmaktadır.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) komplikasyonları nedir?

Akciğer zarı iltihaplanmalarında seyrek görülüyor olsa da kalp dış zarı iltihabı, karın zarı iltihabı, akciğerde kan göllenmesi ve akciğer zarı etrafında apseleşme gibi hastalıklara yol açabilir.

Doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Hastanın tespit etmiş olduğu belirtileri not alması önemlidir. Daha önce başka bir akciğer rahatsızlığı geçirip geçirmemesi de teşhis koyma safhasında belirtilmelidir. Hastalığın tedavi boyutu için erken teşhis önemlidir. Bu yüzden belirtilerden şüphelenilmesi durumunda doktor randevusunu aksatmamakta fayda vardır.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) tetkik yöntemleri nelerdir?

Akciğer zarı iltihaplanmalarına akciğer filmi çekilerek kesin tanı koyulabilir. Ufak bir değişiklik oluşması halinde tomografi yapılmalıdır. Tomografi sonucunda röntgende iltihaplı sıvının görülmesi ve hastada görülen belirtilerin röntgen sonuçlarıyla uyum sağlaması sonucunda teşhis koyulur. Akciğer zarı iltihabı için bir başka yöntem ise zar boşluğuna iğneyle girerek burada sıvı bulunup bulunmadığını anlamaktır. Zar boşluğuna iğneyle girme işlemine torasentez denilmektedir.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) tedavi yöntemleri nelerdir?

Akciğer zarı iltihabı için uygulanacak ideal tedavi türünün ve yönteminin seçilmesindeki en önemli etken tedaviye erken başlanılmasıdır. Hastalığın derecesine göre cerrahi tedavi yöntemleri de kullanılabilir. İdeal tedavi belirlendikten sonra hasta dinlenmeye alınır. Bu evre hasta için ağrılı oluyorsa ilaç tedavisiyle takviye edilir. Hastaya verilen ağrı kesicilerle ağrı giderilir. Akciğer zan iltihabının tedavisi için öncelikle verem ya da zatürree gibi hastalıkların tedavisi uygulanabilir. Bu tedaviler yetersiz gelirse akciğerde biriken iltihap akciğerden alınarak tedavi gerçekleşir. Ama hastada ki solunum güçlüğü ileri bir duruma gelmişse akciğer zarı iltihabının kalıcı tedavisi için cerrahi işlemler uygulanır.

Akciğer Zarı İltihaplanmaları (Ampiyem) yaşam stili önerileri

Tedaviden sonra akciğer filmleri ve muayeneler doktorun belirlediği süre zarfında devam eder. Bu kontroller devam ediyorken hastanın kendi kendisine solunum alıştırmaları yapması oldukça faydalı olacaktır. Sağlıklı beslenme özellikle hastanın çocuk olması durumunda çok önemlidir. Gerekli vitaminler beslenme yoluyla vücuda alınmalıdır. Dağ yürüyüşleri havanın sıcak yada nemli olmaması şartıyla önerilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir