Ailevi Akdeniz Ateşi Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Özellikle Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde sıklıkla görülen Ailevi Akdeniz Ateşi, ataklar halinde karın ağrısı, ateş şikayetleri ile kendini belli eden ve akut apandisit ile karıştırılabilen otozomal resesif (çekinik) geçişli kalıtsal bir hastalıktır.

Genel olarak Familial Mediterranean  Fever (FMF) adı ile bilinmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nedir?

Tekrarlayan ateş ve karın ağrılarıyla gelen ataklar Ailevi Akdeniz Ateşi’nde en karakteristik belirtiler arasında gelmektedir. Ataklar 3-4 gün sürmektedir. Orta ve yüksek seyreden ateş 40 C’ye kadar yükselmektedir. Şiddetli karın ağrısı, diz ve ayaklarda ağrılar, ağrı oluşan yerlerde meydana gelen kızarıklıklar, şişlikler, iltihaplanmalar, bulantı ve kusma diğer belirtiler arasında gelmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşinin nedenleri nedir?

Nedeni tam olarak bilinemeyen hastalıkta genetik önemli bir rol oynamaktadır. Ailesinde Ailevi Akdeniz Ateşi olan kişilerde hastalığın görülme olasılığı çok yüksektir.

Ailevi Akdeniz Ateşinin risk faktörleri nedir?

Ailesinde Ailevi Akdeniz Ateşi olanlar hastalıkta risk faktörü oluşturmaktadır.

Ailevi Akdeniz Ateşinin komplikasyonları nedir?

Ailevi Akdeniz Ateşi, çeşitli organlarda protein bazlı olan amiloid maddesinin birikmesine neden olmaktadır. Oldukça tehlikeli olan bu madde, organlara ve damarlara zarar vermekte ve hastanın hayatını tehlikeye atmaktadır. Sebep olduğu hastalıklar arasında böbrek yetmezliği, düşük ve kısırlık gelmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşi için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Düzenli kontrol gerektiren bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında doktor randevusu öncesinde atakların geldiği dönemler, süresi, ortaya çıkan semptomlar ve diğer bilgiler kaydedilmeli ve doktorla paylaşılmalıdır.

Ailevi Akdeniz Ateşinin tetkik yöntemleri nelerdir?

Genetik kaynaklı olan hastalıkta yapılan laboratuvar incelemeleri sonucunda ilgili genlere rastlandığında teşhis kesin olarak konulmaktadır. Genetik inceleme oldukça maliyetli olduğu için doktor kontrolleri, ortaya çıkan belirtiler ve ailedeki hastalık hikayesi ile de tanı konulmaktadır.

Ailevi Akdeniz Ateşinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında Kolşisin adlı ilaç ile tedavi uygulanmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik değil; atakların gelme süresini uzatmak, ağrı şiddetini düşürmek ve atak süresinin kısaltmak için uygulanmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi ile protein bazlı amiloid birikmesi de engellenmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşi hastaları için yaşam stili önerileri

Ailevi Akdeniz Ateşi olan hastaların doktor kontrollerini düzenli olarak yapmaları gerekmektedir. Düzenli ilaç kullanımı gerektiren hastalıkta, ilacın dozu iyi ayarlanmalı ve kontrolsüz tüketilmemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir