Ahmet Güntan kimdir?

Ahmet Güntan, 21 Mayıs 1955’te İzmir’de dünyaya geldi. İlhame Hanım ile tüccar Abdülkadir Güntan’ın oğlu olarak İlköğretimini İzmir Müdafa-i Hukuk İlkokulunda, ortaokulu ise İzmir Bornova Maarif Kolejinde tamamladı. Üniversite eğitimi için Ankara’ya gelen Güntan eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünde eğitim gördü.

Haber Merkezi / 2009 yılına kadar Efe Murad ile Cehd; Ömer Şişman ve Osman Çakmakçı ile birlikte Mahfil dergisini çıkardı ve bu dergilerde şiirlerini yayımladı. 1977 yılında ilk şiirlerini Birikim dergisinde yayımlayan Güntan sonraki yıllarda düz yazı sahasına da adım attı. Bu eserleri Yeni İnsan ve Defter dergilerinde yayımlanmaya devam etti.

Kendisinin yayımladığı Köpüklü Bir Kan, Bir Duman kitapçılarda basılmayarak yaklaşık iki yüz kişiye postalandı. Çevirmenlik yönü de bulunan yazar Marcel Proust’tan Kayıp Zamanın İzinde ve Cervantes’den Don Kişot kitaplarından da çeviriler yapmıştır. Şiir ve denemeleriyle edebiyat dünyasında ismini duyuran Ahmet Güntan hayatına İstanbul’da devam etmektedir.

Edebiyat sahasında şair kimliği ile ön plana çıkmış sanatçılarımızdan Ahmet Güntan’ın ilk şiirleri Birikim dergisi tarafından yayımlanmıştır. Şiirlerini çoğunlukla aşk ve yalnızlık gibi temalar etrafında yazan şair, kendine özgü bir duyarlık ve yenilikçi bir şiir diliyle şiirlerini yazmıştır. Açık, yalın ve somut bir şiir yapısı kurduğu ifade edilmiştir. Ada, şairin İkili Tekrar adlı kitabı için “kili Tekrar yirmi iki (22) şiir. Yirmi iki ‘güzel’ ikili tekrar. Her ‘güzel’ tekrar ikili dörtlük. Yo yo ne eksik ne fazla. Tastamam üç dörtlük. Her dörtlük bir tamam şiir cümlesi. Büyük harfle ilk mısra başından çıkıp nokta ile son mısranın en sonuna ulaşan” değerlendirmesini yapmıştır.

Voyıcır 2 (1990) Lale Müldür’ün “Sarartı/Safran”, Ahmet Güntan’ın “Nezle” adlı bölümlerde topladığı şiirlerinden oluşmaktadır. Kitap yayımlandığında dönemin şiir kitaplarına egemen olan baskın ve sıkıcı havayı olumlu etkilemiştir. Halk şiirine de bağlılığı bilinen Ahmet Güntan’ın, Voyıcır 2’deki şiirlerinde de bu izler görünmektedir. Cem Uzungüneş, onun şiir anlayışı için “Ahmet Güntan şiiri hem psikolojik hem felsefi bir kaygının şiiridir. Dolayısıyla ister istemez zeki bir şiir. Fakat dille kurduğu ilişki ile bu zekâyı gizleyebilen de bir şiir.” değerlendirmesini yapmıştır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir