Ağız Kanseri Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanser vücuttaki anormal yapılı hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hücreler kanserojen veya kötü huylu hücreler olarak tanımlanır.

Ağız kanseri dudaklarda (genelde alt dudakta), ağız içinde, tükürük bezlerinde, gırtlağın arkasında, yemek borusunda, dilde veya ağızdaki yumuşak dokularda görülebilir.

Kadınlardan ziyade erkeklerde daha sık görülmekle birlikte 40 yaşın üzerindeki bireylerde daha çok karşılaşılabilen bir durumdur. Yoğun alkol kullanımı ile birlikte sigara, en önemli risk faktörüdür.

Erken teşhis edilmezse, ağız kanseri ameliyat, radyasyon terapisi ve/veya kemoterapiyi gerektirebilir. Toplam beş yıl boyunca hayatta kalma oranı yüzde 50 olmakla birlikte, ölümcül de olabilir. Bu zayıf tahminin sebebi, erken belirtilerin fark edilememesidir. Bu yüzden ağız kanserinin erken teşhis edilmesi başarılı bir tedavi için çok önemlidir.

Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Dudaklarda, diş etlerinde veya ağzınızın içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen bir yara
Yanakta dilinizle hissedebileceğiniz bir şişkinlik veya kalınlaşma
Ağzınızın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk
Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler
Çiğneme veya yutma güçlüğü
Ağzınızda acı veya tarifsiz bir ağrı veya bilinen bir sebep olmaksızın boğazınıza bir şey takılma hissi
Takma dişlerin kötü bir şekilde yerleşmesine neden olan çene şişkinliği
Ses değişikliği

Her zaman ağız kanserinin en erken uyarı işaretlerini fark edemeyebilirsiniz, bu yüzden hem diş hekiminiz hem de doktorunuzun yaptığı düzenli muayeneler çok önemlidir. Diş hekiminiz, ağız kanserin erken uyarı işaretlerini teşhis edecek şekilde eğitilmiştir. Ancak diş muayenesine ek olarak aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, diş hekiminize başvurmalısınız:

Ağız kanserinin risk faktörleri nedir?

Sigara, tütün ve alkol kullananlar, ailesinde ağız kanseri hikayesi olanlar, güneş ışınlarına korumasız maruz kalanlar, sağlıklız beslenme ve sağlık problemleri ağız kanserinde risk faktörü oluşturmaktadır.

Ağız kanserinin komplikasyonları nedir?

Ağız kanserinde tedavi sırasında birtakım komplikasyonlar meydana gelmektedir. Baş ve boyun bölgesine uygulanan radyasyon ağızda tahrişe sebep olmaktadır. Bunun yanında ağız kuruluğu, yutmada problemler, tat alma duyusunda problemler, diş çürükleri ve dişeti problemleri gibi komplikasyonlara neden olmaktadır.

Ağız kanseri için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Ağızda ortaya çıkan ve bir ay boyunca iyileşmeyen yaralarda vakit kaybetmeden doktor randevunuzu oluşturmalısınız. Bunun yanında şikayetlerinizi detaylı şekilde not alabilir ve doktorunuz ile paylaşabilirsiniz.

Ağız kanserinin tetkik yöntemleri nelerdir?

Yapılan detaylı ağız ve diş muayenesi kanser teşhisinde önem taşımaktadır. İlk şüpheler yapılan fizik muayene ile oluşmaktadır. Kesin tanı koymak için ağızda meydana gelen yara veya hasarlı dokulardan örnek alınarak incelemeye gönderilir. Sonucun pozitif çıkması ile kesin olarak tanı konulmaktadır.

Ağız kanserinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Ağız kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 yöntem yer almaktadır. cerrahi tedavide kanserli dokular cerrahi operasyon ile tamamen çıkarılmaktadır. Bunun yanında kanserli hücreleri yok etmek için ışın tedavisi, ilaç tedavi ve her iki yöntemin bir arada kullanıldığı kompleks tedaviler de uygulanmaktadır.

Ağız kanseri hastaları için yaşam stili önerileri

Ağız kanseri hastalarının tedaviyle birlikte hayatlarında birtakım değişikliklere gitmeleri gerekmektedir. Diş fırçası olarak yumuşak fırçalar tercih edilmeli; baharatlı, kuru ve çiğ yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ağız kuruluğuna karşı doktorun önerdiği ilaçlar ya da sakız kullanılabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir