Adenozin Nedir? Fizyolojik Ve Farmakolojik Rolü

Adenozin, vücudun tüm hücrelerinde doğal olarak oluşan bir nükleozittir. Kimyasal olarak 6-amino-9-beta-D-ribofuranosil-9-H-purindir. Adenozin, bir riboz şeker molekülü (ribofuranoz) parçasına bağlı adeninden oluşur. 

Haber Merkezi / Adenin ve riboz şekerini birbirine bağlayan bağa β-N 9 – glikosidik bağ denir. Olağan plazma adenosin seviyesi 0,04 ile 0,2 mikromol arasındadır.

Adenozinin fizyolojik ve farmakolojik rolü

Vücutta adenozin, adenozin trifosfat (ATP) ve adenozin difosfat (ADP) gibi moleküller oluşturarak hücresel enerji transferine yardımcı olur.

Adenozin ayrıca, siklik adenozin monofosfat (cAMP) gibi sinyal molekülleri oluşturarak vücuttaki çeşitli yolların ve işlevlerin sinyallenmesinde rol oynar.

Beyindeki adenozin

Beyinde adenosin inhibitör bir nörotransmiterdir. Bu, adenozinin bir merkezi sinir sistemi depresanı olarak hareket edebileceği anlamına gelir. Normal koşullarda uykuyu teşvik eder ve uyarılmayı bastırır. Uyanıkken beyindeki adenozin seviyeleri her saat yükselir.

Kalpteki adenozin

Kalpte adenozin, kalbe giden kan dolaşımını iyileştiren koroner kan damarlarının genişlemesine neden olur. Adenozin ayrıca periferik organlardaki kan damarlarının çapını da arttırır. Adenozin kalpte kalp hızını düşürür ve kanda anti-trombosit etkisi vardır. Antiplatelet etki, trombosit agregasyonunu ve pıhtılaşmasını önler.

Kandaki adenozin

Kanda adenozin, adenozin deaminaz tarafından parçalanır. Bu enzim kırmızı hücrelerde ve damar duvarında bulunur. Dipiridamol ilacı, adenozin deaminaz enziminin bir inhibitörüdür ve bu nedenle kandaki adenozin seviyelerini yükseltir. Bu, kan damarı genişlemesine ve kalp kaslarını besleyen koroner kan damarlarından kan akışının iyileşmesine yol açar.

Adenozin böbreklerde, akciğerlerde ve karaciğerde

Böbreklerde adenozin böbrek kan akışını ve böbreklerden rennin üretimini azaltır. Akciğerlerde hava yollarının daralmasına ve karaciğerde kan damarlarının daralmasına neden olur ve glikojenin glikoz oluşturmak üzere parçalanmasını arttırır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir