Adenokarsinom Nedir? Tanısı, Tedavisi

Beze ait anlamına gelen “adeno” ve kanser anlamına gelen “karsinom” kelimelerinden türetilmiştir. Adenokarsinom, çeşitli organları etkileyebilen, glandüler dokudan kaynaklanan bir kanser türüdür.

Haber Merkezi / Etkilenen dokular, epitel olarak bilinen daha geniş bir doku kategorisinin parçasıdır. Epitel dokuları deriyi, bezleri, organların boşluklarını vb. hizalar. Bu epitel fetüste ektoderm, endoderm ve mezodermden gelir. Adenokarsinom hücrelerinin mutlaka bir bezin parçası olması gerekmez, ancak salgı özelliklerine sahip olabilir.

Adenokarsinomlardan hangi organlar etkilenir?

Epitel ve glandüler dokular vücutta yaygın olarak bulunduğundan, adenokarsinom birkaç organı etkileyebilir. Kolonun önde gelen kanseri adenokarsinomdur ve adenokarsinomlar akciğerlerde son derece yaygındır. Adenokarsinomdan etkilenebilecek diğer organlar şunları içerir:

  • Serviks
  • Pankreas
  • Prostat
  • Karın
  • Tiroid
  • Meme

Adenokarsinom olarak adlandırılmayanlar nelerdir?

VIPoma, insülinoma, feokromositoma, vb. gibi bazı ekzokrin bez tümörleri tipik olarak adenokarsinomlar olarak adlandırılmaz. Bunlara nöroendokrin tümörler denir.

Glandüler doku malign veya kanserli değilse adenom olarak adlandırılır. Bir adenom tipik olarak diğer dokuları istila etmez ve nadiren metastaz yapar. Malign adenokarsinomlar diğer dokuları istila eder ve sıklıkla metastaz yapar.

Teşhisi ve tedavisi

Adenokarsinomlar diğer kanserler gibi teşhis edilir. Genellikle tümörden biyopsi alınarak ve mikroskop altında incelenerek tespit edilirler. Böyle bir tümör keşfedilirse, hızlı tedavi gerektirir. Bu önemlidir çünkü kanser diğer organlara da yayılabilir.

Tedavi, büyümesini önlemek için tümörün cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Ameliyattan sonra hasta, adenokarsinomun geri gelmesini önlemek için kemoterapi ve radyasyona maruz kalabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir