Adana: Yeni Camii

Yeni Camii; Adana’nın Seyhan İlçesi, Kuruköprü Mahallesi, Ziya Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Enine gelişen dikdörtgen planıyla ulucami plan tipindedir. Yapının üzerini iç mekanda iki paye ve iki sütun ile taşınan iki sıralı on kubbe örtmektedir. Paye ve sütunlar sistemi,birbirine sivri kemerle bağlanmaktadır.Caminin kuzey batı köşesindeki minarisinin gövdesi zikzaklı silmelerle bezenmiştir.

Minarenin kürsüsü(girişi güney cephesinden olmak üzere) aynı zamanda cümle kapısı haline getirilmiştir.Kapının üzerinde ve güney cephesinde taş işçiliği süslemeleri göze çarpmaktadır. Deprem sonrasında onarım görmeyen yapının özgün ibadet bölümü günümüzde kullanılmamaktadır.

Bunun yerine özgün kısma bitişik olarak,onun kuzey batısında inşa edilen niteliksiz betonarme bölümde ibadet gerçekleştirilmektedir. Yapıda avluya abdest muslukları, WC eklenmiş ve avlu oldukça küçülmüştür. Yapının düz üst örtüye sahip olan ek kısmının çatısı da ibadet amaçlı kullanılmakta ve avludan yeni yapılan bölümün üstünde yer alan bu yazlık kısma çıkış bulunmaktadır.

Bu mekandaki gölgeleme elemanı olan çinko saçaklar caminin görselliğini zedelemektedir. Caminin minare kürsüsünün caddeye bakan yüzeyinde yer alan ve Osmanlı güneş saatlerinin güzel bir örneği olan saat taştaki aşınma nedeniyle güçlükle seçilebilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir