Adana: Pozantı, Tren Garı

Tren Garı; Adana’nın Pozantı İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Yığma yapım tekniğinde bir bölümü bodrum artı zemin artı bir kat bir bölümü bodrum artı tek kat bir bölümü de tek katlı olarak inşa edilmiştir. Taşınmazın köşelerinde kesme taş örgüler vardır. Kapı ve pencereleri söveli ve kemerli bir yapıya sahiptir. Çatısı iki yönlü kırma olup kiremitle kaplanmıştır.

İki katlı bölümünde zemin kata orta sofa ve sofanın iki yanına yerleşmiş mekanlar vardır. Doğudaki mekanın arkasında üst kata çıkan merdiven mevcuttur. Sofanın açık olan cephesinde kemerli kapılar bulunmaktadır. Taban döşemesi ahşap ve karo olmak üzere çeşitlilik göstermektedir.Üst kata girilmemiştir. İki katlı bölümün batısında yer alan tek katlı bölümün altında betonarme kolon ve kirişlerle desteklenmiş bodrum kat vardır.

Batıda yer alan tek katlı mekanın kuzeyine betonarme ek yapılmıştır ve bu bölümdeki kapı ve pencere dikdörtgen formdadır.Taşınmazın saçak altlarında ahşap payandalar yer almaktadır. 5 nolu yapı yığma yapım tekniğinde tek katlı olarak inşa edilmiştir. Kapı ve pencerelerin soveli ve kemerlidir. Çatı arası pencereler ise yuvarlaktır. Ancak taşınmazın gar binasına bakan cephesinde yer alan pencereler söveli değildir.

Pencerelerin önünde demir aksanlar vardır. Çatısı dört yöne kırma çatı olup betonarme döşeme üzerine oturtulmuştur.11 nolu yapı yığma yapım tekniğinde yapılmış buharlı trenler için kullanılan pompa binası ve bitişik tek katlı yapıdır. Pompa binası moloz taş kullanılarak inşa edilmiş olup köşeleri kesme taş örgülüdür. Kapı ve pencerelerin söveli ve kemerlidir. 12 nolu yapı depo yapısı,moloz taş kullanılarak yığma yapım tekniğinde tek katlı olarak inşa edilmiştir.

Yapı güney yönünde öne doğru çıkma yapmıştır. Çatısında havalandırma ve ışık bacası vardır. Kemerli kapı ve pencereleri vardır. 8 nolu yapı yığma yapım tekniğinde tek katlı olarak inşa edilmiştir. Kapı ve pencereleri söveli ve kemerlidir. Pencere önlerinde demir aksanlar vardır. Çatı arası pencereler ise yuvarlaktır. Çatısı iki yöne kırma olup kiremit ile kaplanmıştır. 6 nolu yapı yığma yapım tekniğinde tek katlı olarak inşa edilmiştir. Kapı ve pencereleri söveli ve kemerlidir. Pencere önlerinde demir aksanlar vardır. Çatı arası pencereler ise yuvarlaktır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir