Adana: Orduevi Misafirhanesi

Orduevi Misafirhanesi; Adana’nın Seyhan İlçesi, Reşatbey Mahallesi, Fuzuli Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Taşınmaz bodrum artı 2 kat yığma yapım tekniğinde kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Çatısı kırma çatı ahşap kiremit üst örtülüdür. Saçak altları profili bodrum kat üst kot seviyesinde birinci ve ikinci kat tavan kot hizasında silme detayları tüm cephelerde devam ettirilmiştir.

Ön cephede çıkma altında giriş kapısı bulunmaktadır. Bu kapı orijinal olup ahşap,motifli demir aksamlı ve çift kanatlıdır. Çıkma altında bitkisel motifli 4 adet korent başlıklı bronz sütun mevcuttur. Basık kemerli giriş kapısının her iki tarafında pencere kemeri üzerinde üçgen alınlıklar bulunmaktadır.

Birinci kat taban döşemesi,ahşap üzeri halıyla kaplanmış,tavan ahşap lambri tarzında kaplamadır. İkinci kata sağa ve sola ayrılan koridorlardan mekana geçilmektedir. Sol yan cephede iki taraflı,betonarme yarım dönerli birinci merdivenle birinci kata ikinci bir giriş daha bulunmaktadır.

Arka cephedeki bir kapıdan da bodrum kata girilmektedir.Taşınmazın pencereleri düz kemerli kilit taşları şekilli ve çıkıntılıdır. Ön cephedeki giriş bölümünün tüm detayları taşınmazın en önemli unsurları olup korunması gerekmektedir.

2 katlı yapı, yığma yapım tekniğinde kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. 1.ve 2. kat döşeme ve tavan kotlarının tüm cephelerde silmeler ile ayrılması, ön cephede 2 taraflı merdiven kollarıyla çıkma altından ulaşılan girişin bir sütun dizisiyle kurgulanması ve basık kemerli pencere açıklıkları belirgin dönem özelliklerindendir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir