Adana: İzzettin Çalışlar Kışlası

İzzettin Çalışlar Kışlası; Adana’nın Yüreğir İlçesi, Köprülü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Lojistik Destek Komutanlığı; Kompleksin en nitelikli yapısıdır.İki katlı ve dikdörtgen planlı olan bu yapı ortasındaki giriş bölümünün cephe hattından dışa doğru çıkarılmasıyla hareket kazanmış sivri kemerli üst kat pencereleri ile giriş iyice vurgulanmıştır.

Yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır. Pencereler pvc olarak yinelenmiştir. Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır. Özgününde ahşap olduğu söylenen döşemeler betonarme olarak yenilenmiştir.

Üst katın balkonları süslemeli taş konsolla taşınmıştır. Üst kat döşeme hizasında sade bir taş silme,yapı bitiminde ise hareketli silme bulunmaktadır. Çatı örtüsü kırma çatı olup silmenin arkasında kalacak şekilde sandviç panel ile kaplanmıştır.

Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı: Tek katlı ve dikdörtgen planlı olan bu yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen söveler düzgün kesme taştır. Pencereler pvc olarak yenilenmiştir. Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır. Çatı örtüsü beşik çatı olup sandviç panel ile kaplanmıştır.

Tuvaletler: Tek katlı ve kare planlı olan bu yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır. Pencereler de ahşap kapaklar bulunmaktadır. Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır. Çatı örtüsü beşik çatı olup sandviç panel ile kaplanmıştır.

Er Koğuşu: Tek katlı ve dikdörtgen planlı olan bu yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır. Pencereler pcv olarak yenilenmiştir. Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır. Çatı örtüsü beşik çatı olup sandviç panel ile kaplanmıştır.

Bölük Karargahı (Hamam): 2 katlı ve tek katlı bölümlerden oluşan bu yapıdan eklentiler bulunmaktadır. Özgün bölümü dikdörtgen planlı olan bu yapı 2 katlı giriş bölümünün cephe hattından dışa doğru çıkarılmasıyla hareket kazanmıştır.

Bu bölümün arkasında yer alan hamamın üst örtüsü kubbelidir.Yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır. Pencereler pvc olarak yenilenmiştir. Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır. Çatı örtüsü kırma çatı olup marsilya kiremit kaplıdır.

Fırın: Bölük karargahının yanında bulunan dikdörtgen planlı bu yapının cephe özellikleri bozulmuştur. Diğer yapılardaki gibi kesme taş elemanlarının barındırmayan cephede açıklarla düzensizdir ve eklentiler mevcuttur. Kompleksin bir parçası olması ve geleneksel malzeme ve tekniğiyle yapılmış olmasının dışında bir özelliği bulunmamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir