Adana: İnkılap İlkokulu

İnkılap İlkokulu; Adana’nın Seyhan İlçesi, Ulucami Mahallesi, 5. Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

İnkılap İlkokulu, 2 katlı ve yarı kagir olarak,geleneksel yapım tekniğiyle inşa edilmiştir. Buna göre yığma yapım sistemi ile taşınan zemin kat üstünde kagir dolgu ahşap karkaz sistemin kullanıldığı görülür.

Yapı,”L” formlu ve bir kol üzerinde açık koridorlu plan şemasına sahiptir.1.katta cephe boyunca devam eden açık koridor,basık kemerlerle bağlanan ahşap kolonlarla taşıtılmıştır. Açık koridorun üzerindeki saçaklık da bu kolonların devamı niteliğindeki ahşap dikmelerle taşınmaktadır.

Orta bölümde 2.kat açık koridor üstü kiremit,üst örtülü çatı devam ettirilmiştir. Saçak altları ahşap lambri tarzındador. Dış duvarlar taş,iç duvarlar ise bağdadi olarak yapılmış, orta bölmeyle sağdan yanaşan bölümün pencereleri sivri kemerli çift kanatlı ahşap kasalı ve camlıdır.

Soldan yanaşan bölümün kapı ve pencereleri basık kemerli, kemer üstü süslemeleri kabartmalı kasalar ahşap ve camlıdır. Üst katlarda mekanlara girişlerin bir kısmı ahşap döşemeli, balkonlu kısımdan, bir kısmı da içerden çıkılmaktadır.

Pencere üstü süsleme detayları kemerli kapı ve pencere detayları ve plan özelliği taşınmazın en önemli unsurları olup korunması gerekmektedir. Yapı, 1998 Adana depreminde önemli hasar görmüş ve sonrasında bir süre kullanılmamıştır. 2000’lerin başlarında başlayan restorasyon uygulamasının tamamlanmasının ardından yine eğitim yapısı olarak kullanılmaya devam edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir