ABD’nin Rusya Planı: Avrupa’da 100 Bin Asker

ABD’li yetkililer, Avrupa’daki 100 bin Amerikan askerinin tutulmasının planlandığını söyledi. Rusya’nın saldırganlığının artması ve İsveç, Finlandiya veya NATO üyelerini tehdit etmesi durumunda sayının artabileceğini belirttiler.

CNN International’ın adı açıklanmayan yetkililere dayandırdığı haberde, NATO’nun bölgede daha fazla askeri tatbikat yapması halinde asker sayısının geçici de olsa artabileceği yazıldı. ABD’nin ayrıca güvenlik durumu değişirse ABD’nin Avrupa’da ek üsler kurabileceği belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’yı istila etmesinin ardından Washington, NATO’yu desteklemek ve Moskova’yı caydırmak için Avrupa’daki asker sayısını 60 binden yaklaşık 100 bine çıkardı.

ABD toplu savunma için tarihte ilk kez görevlendirilen NATO Mukabele Kuvveti’ne de binlerce asker gönderdi.

ABD’li yetkililer askerlerin Avrupa’daki sayısıyla ilgili önerilerin, NATO ülkelerinin genelkurmay başkanlarının Belçika’nın başkenti Brüksel’de perşembe yaptığı toplantıdan sonra görüşüldüğünü söyledi.

Genelkurmay başkanları, önerilerini 29-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenecek NATO zirvesinde ülkelerin savunma balkanlarına sunmaya hazırlanıyor.

CNN International, önerilerin üst düzey askeri liderlerin yaptığı açıklamalarla tutarlı olduğunu savundu.

Örneğin ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley nisanda yaptığı açıklamada, Doğu Avrupa’da kalıcı ABD üsleri kurulmasını desteklediğini söylemişti. Milley, caydırıcılık için konuşlandırılan askerlerin dönüşümlü olarak görev yapabileceğini bildirmişti.

Pentagon da halihazırda Avrupa’da bulunan birliklerin yerini almak üzere 10 bin 500 askerin ilerleyen zamanlarda gönderileceğini 13 Mayıs’ta duyurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 87. gününe girildi. Birleşmiş Milletler tarafından 20 Mayıs’ta yapılan açıklamada, savaşta en az 3 bin 838 sivilin öldürüldüğü, 4 bin 351 sivilin yaralandığı kaydedildi.

(Kaynak: Independent Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir