ABD’den Güney Kore’ye Bombardıman Uçakları Gönderme Kararı

Uzak Doğu’da gerilim tırmanıyor… Güney Kore’nin ABD’den bölgedeki stratejik varlığını arttırmasını istemesinin ardından, ABD Hava Kuvvetleri ortak askeri tatbikat kapsamında Güney Kore’ye B-1B stratejik bombardıman uçakları gönderme kararı aldı. 

Kararın Kuzey Kore’nin yaptığı çok sayıdaki füze denemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Yonhap News haber ajansının haberine göre, ABD ve Güney Kore’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri “Açıkgöz Fırtına” isimli hava tatbikatı Kuzey Kore’nin provokatif füze denemelerinin ardından bir gün uzatıldı. Pazartesi günü başlayan tatbikatın bugün de devam edeceği açıklandı.

Bu çerçevede ABD’nin, 2017 yılından bu yana ilk kez Güney Kore’ye B-1B stratejik bombardıman uçakları gönderme kararı aldığı belirtiliyor. ABD’nin 4 adet B-1B stratejik bombardıman uçağını Ekim ayının sonlarından buy ana Guam’da beklettiği biliniyor.

Kuzey Kore’nin son dönemdeki askeri faaliyetleri sonrasında Güney Kore, ABD’den bölgedeki stratejik varlığını arttırmasını istemişti. Uzun menzilli B-1B bombardıman uçaklarının da bu kapsamda bölgeye gönderileceği ifade ediliyor.

Basında yer alan haberlere rağmen stratejik bombardıman uçaklarının Güney Kore’ye gönderilmesine dair ABD ve Güney Koreli yetkililer soruları yanıtsız bıraktı. Ancak Perşembe günü Washington’da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’le biraraya gelen Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, ABD’nin bölgeye stratejik kuvvetlerini kaydırması konusunda fikir birliği içerisinde olduklarını söylemişti.

Öte yandan ABD yönetiminin Kuzey Kore’nin Rusya’ya gizlice silah temin ettiğine dair elinde bilgi olduğunu açıklamasının ardından Kuzey Kore’den yola çıkan ve yükü belirsiz olan bir trenin Rusya sınırından giriş yaptığı belirtildi.

Kuzey Kore’den Rusya’ya gizemli yük treni

38 Kuzey Projesi adlı Kuzey Kore konusunda çalışmalar yaşan Washington merkezli bir düşünce kuruluşu da söz konusu trene ait uydu fotoğraflarını yayımladı.

Düşünce kuruluşu uzun yıllar sonra iki ülke arasında bu şekilde bir tren geçişi yaşandığına dikkat çekerken Rusya silah taşındığı iddialarını reddetti ve trenin Kuzey Kore’den Rusya’ya at getirdiğini öne sürdü.

38 Kuzey isimli düşünce kuruluşu tarafından yapılan değerlendirmede, sadece uydu fotoğraflarıyla taşınan yükün ne olduğuna dair kesin bir değerlendirme yapılamayacağına dikkat çekilirken yıllar sonra bu rota üzerinde bir yük treninin faaliyet göstermesinin zamanlamasına vurgu yapıldı. Özellikle Kuzey Kore ve Rusya arasında silah alışverişi yapıldığına iddialarının olduğu bir döneme denk gelmesinin dikkat çekici olduğu ifade edildi.

Sabah saatlerinde Kuzey Kore tarafında görülen bir lokomotif ve 3 kapalı vagondan oluşan trenin öğleden sonra sınırın Rusya tarafında görüntülendiği belirtiliyor. Sınırın iki kilometre içerisine geçen trenin yanına daha sonra transfer için olduğu sanılan başka bir trene ait vagonların çekildiği görülüyor.

Beyaz Saray’dan Çarşamba günü yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin gizlice Rusya’ya çok sayıda top mermisi gönderdiğine dair bir bilgiye sahip olunduğu ifade edilmişti.

Kuzey Kore yönetimi de Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, Rusya’ya silah ve mühimmat temin edildiği iddialarını reddetmişti. Rusya resmi Veterinerlik Dairesi’yse son olarak yaptığı açıklamada, söz konusu trenle Kuzey Kore’den Rusya’ya 30 adet at getirildiğini iddia etti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir